Jdi na obsah Jdi na menu
 


druhý Sabbatical /second Sabbatical - 20. Fr.Polynesie / French Polynesia

7. - 22.3.08 - cestujeme po Francouzské Polynesii a Cookových ostrovech

Už pár let jsme uvažovali o plavbě zaoceánskou lodí, ale nějak jsme nenašli odvahu. Ovšem pohled na ohromnou loď v Sydney harbour překonal naše pochybnosti a šli jsme do toho! A rozhodně jsme neudělali chybu.

 

8.3. jsme odletěli ze Sydney, abychom 7.3. přistáli v Papeete na Tahiti! Překročili jsme totiž datovou hranici. 2 dny jsme strávili v krásném prostředí hotelu Intercontinental a 9.3. se nalodili na nádhernou – jak neustále říkal kapitán lodi – white lady – Tahitian Princess (www.princess.com) . Na první pohled se nezdála až tak veliká, takže mě přepadly obavy, ale i ty se záhy rozplynuly. Na lodi je bazén a vířivky, běžecká dráha, několik barů, 4 restaurace, Cabaret lounge, velký prosklený noční klub, knihovna, salón krásy, kadeřnictví, fitnes, obchůdky, casino a spousta různých zákoutí pro odpočinek.

.

Loď je 180m dlouhá, pojme 680 pasažérů a 373 členů posádky, má 11 pater. Naše kajuta byla na 7. deck vpředu, 40m2 s balkónem.

První noc jsme zůstali v Papeete a 10.3. k večeru jsme se vydali směrem k ostrovu Huahine. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na jemné pohupování, ale usnula jsem okamžitě a spala jak andílek! Naštěstí ani Jiřího obavy z příliš těsného prostoru se nevyplnily a my jsme si začali užívat!

.

Huahine – ostrov leží severozápadně od Tahiti, kotvili jsme v zálivu, absolvovali jsme výlet na přilehlý soukromý ostrov a užívali si sluníčka.

.

11.3. k večeru jsme vypluli směrem Cook Islands, kde jsme 13.3. přistáli na ostrově Rarotonga, takže jsme strávili jeden den na moři. Náramně jsme si to užívali, hlavně u bazénu. Rarotonga je druhým největším ostrovem Cook Islands a tady jsme absolvovali zajímavou túru po ostrově s místním „šamanem“, který má vlastní nemocnici a léčí lidi z celého světa, a to pouze pomocí rostlin. Jeho dcera se na olympiádě v Atlantě potkala s naším kanoistou, vzali se a žijí v Sydney, kde si otevřeli 2 restaurace. Máme na ně číslo, takže jim určitě zavoláme.

.

13.3. jsme opět k večeru vypluli zpět do Fr. Polynesie, k ostrovu Raiatea. Takže 14.3. jsme zase strávili na lodi. Ale rozhodně jsme se nenudili, pořád se tu něco děje. 15.3. ráno jsme přistáli, tentokrát u mola v přístavu. A opět jsme se vydali na túru, tentokrát jsme navštívili perlovou farmu produkující černé perly. Je to neskutečně náročná práce a vůbec se nedivím, proč jsou tyhle perly tak drahé. Minimálně 2 roky trvá, než se perla utvoří; z asi tak 200 perel jsou 2-4 naprosto ideální co do tvaru, hladkosti povrchu, barvy, takže než se dá dohromady dokonalý náhrdelník z 28-32 perel, trvá to běžně tak 3-4 roky! Výklad s demonstrací byl naprosto fascinující. Tahle farma chová 20.000 ústřic, ale běžně tu farmy chovají 800.000 ústřic! Také tu jsou vanilkové farmy, kde je práce ještě těžší – protože tu nejsou včely, denně musí ručně opylovat každý květ (min.2000ks) – ten kvete jen 1 den! A taky jsme strávili nějaký čas na nádherném malém ostrůvku a koupali se. Večer bylo na lodi krásné představení místních dětiček.

.

Tentokrát jsme vypluli ráno (16.3.) a v poledne přistáli na úchvatném ostrově Bora Bora! Téměř celé dopoledne jsme snídali na balóně, protože jsme využili nabídky na „Champagne breakfast“. Jídla bylo neskutečně moc, ale výborně to všechno chutnalo. Ostrov je vážně úžasný, nádherné laguny, zálivy, barva moře, prostě paráda. Kotvili jsme v zálivu, takže na břeh jsme se dostávali pomocí tendrů (přepravní loďky), jako vždy. Tady jsme strávili 2 dny, takže první den jsme jeli na túru po zálivech, s možností koupat se a krmit rejnoky, a zakončili na nádherném ostrůvku a druhý den jsme se vydali samostatně trochu prozkoumat ostrov. Ale zjistili jsme, že nejlepší způsob jak poznat Bora Bora je s lodí. Na ostrově totiž není vůbec nic, žije se jen podél pobřeží, střed je velmi hornatý – jako všechny ostrovy, které jsme navštívili – a život tu vypadá dost bídně. Chatrče, nepořádek, neskutečné množství nepojízdných aut a jedna slavná restaurace Bloody Mary, kterou navštěvují celebrita z celého světa. Jinak nic. Pár hotelů, které jsou stranou a většinou to jsou bungalovy nad vodou. Ale polohu má Bora Bora nádhernou.

.

17.3. v podvečer jsme se vydali směrem k ostrovu Moorea, přistáli jsme ráno 18.3, kotvili jsme opět v zálivu. A zase jsme absolvovali túru na ostrov, resp. okolo, kochali se neustále se měnícími barvami moře a zakončili na malinkém ostrůvku, kde jsme měli BBQ a výklad o rejnocích, s kterými jsme se koupali. Bylo to pohádkové!

.

No a v podvečer 18.3. jsme zamířili k blízkému Tahiti. Cesta trvala sice jen 3 hodiny, ale byl dost silný vítr a můj žaludek to dost nelibě nesl. Jiřímu taky nebylo nejlíp, ztratil hlas – všude je dost silní klimatizace, na loďkách pak vítr….

Tuhle noc jsme strávili v přístavu a 19.3. jsme se vylodili. Ještě předtím si Jiří zašel k doktorovi a dostal antibiotika.

.

Z lodi jsme se přemístili do hotelu Radisson, kde jsme si původně chtěli užívat u bazénu, ale Jiřímu se přitížilo, takže celé 3 dny ležel s horečkou v posteli.

.

Plavbu lodí jsme si náramně vychutnali, úžasné večeře, výborné víno, každý večer jsme se zastavili u klavíru a vychutnávali si světoznámé melodie, dívali se na večerní show apod. Vůbec jsme neměli pocit, že na lodi je tolik lidí, ani že jsme nějak „uvězněni“. Rozhodně to nebyla naše poslední plavba!

.

A teď si budeme pár dnů užívat klidu Sydney a 1.4. se vydáváme na Fuji, užít si pořádnou „dovolenou“ před odletem domů!

 

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Princess cruise

 

8.3. – we flu from Sydney to Tahiti (Papeete) but we landed on 7.3.! That is because we crossed date line! So 2 days we spent in beautiful Intercontinental hotel and then we got on board of Tahitian Princess on 9.3.

.

We cruised from 9th to March 19th and made such a circle – Tahiti, Huahine, Rarotonga (Cook Islands), Raiatea, Bora Bora, Mooera, and Tahiti. The ship was not so big – 11 decks, 180m long, 680 passenger capacity, 373 crew figure. Our stateroom was very nice, 40sq. meters with balcony. And our misgiving we had before embarking – swinging, tightness – did not come true. We liked cruising very much and for sure that was not our last cruise!

.

Islands we visited were beautiful, nice nature, all islands are very hilly with sharp peaks and lush vegetation and of course surrounded with multicolored sea! We could swim and feed stingrays, there was a lot of opportunities for snorkeling.

.

Unfortunately Jiri got sick, he got antibiotics and he was in bed for last three days in Radisson hotel in Papeete.

.

Now we will spend 10 days in Sydney and then we will fly to Fuji, to have a „really vacation“ before our departure home!

 

 

Náhledy fotografií ze složky 20. Fr. Polynesie / French Polynesia

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář