Jdi na obsah Jdi na menu
 


druhý Sabbatical /second Sabbatical - 13. Tasmanie /Tasmania

14. - 21.12. 2007

14.12. – dorazili jsme na Tasmánii,na letišti si půjčili auto a ubytovali se v Hobartu, v krásné koloniální vile „Lenna of Hobart“ (www.lenna.com.au)  na kopci s výhledem na přístav a vzdálené hory. Paráda!

Šli jsme prozkoumat město, které je plné historických uliček s původními domy.

Fotím jak o život.

Pak jsme si udělali malý výlet do přírodního parku, kde jsme viděli různá zvířátka, ale hlavně tasmánského čerta! Je to úžasný tvoreček, ale raději dál od něj. A zase jsme krmili klokany (jeden, tedy jedna byla albin, ale ve vaku měla tmavé mimčo), hladili si koalu a pozorovali wombata – to je takové nemotorné chlupaté zvíře, něco mezi jezevcem a koalou J 

V Hobartu jsme si pak dali pivečko na ulici, protože byl pátek a všechny hospody a chodníky před nimi jsou plné stojících a popíjejících lidí.

.

15.12. přesunuli jsme se o kus na západ. Cesta byla dost „nepříjemná“, samé zatáčky, přejíždění a sjíždění hor, ale s úžasnou přírodou. Projížděli jsme i malým městečkem Qeenstown, které leží v údolí, obklopen horami bez vegetace, suchými, nevlídnými..je to těžařská oblast, totálně mrtvá.

Cílem bylo pobřežní městečko Strahan, kde jsme byli opět ubytováni v krásné, dřevěné, rodinné vile uprostřed přírody „Franklin Manor ( www.franklinmanor.com.au)

.

16.12.- dnes jsme vyrazili směr severovýchod, tak trochu doprostřed Tasmánie, do úžasných hor Cradle Mountain..vede tam jen jedna cesta, nepopsatelnou přírodou! Ubytování bylo opět velmi stylové v Cradle Mnt.Lodge (www.cradlemountainlodge.com.au ), v malých dřevěných chatičkách, ale s moderním vybavením. Tady jsme zůstali 2 noci a opravdu si užívali. Hnedpo příjezdu jsme se vydali na organizovanou túru, asi 6km, tak 3 hodiny. Terény jsou tu docela náročné. Pozorovali jsme wombaty a kochali se výhledy na hory, jezera a chvíli jsme šli tropickým pralesem (!).

.

17.12. – vyrazili jsme ráno na túru s cílem vylézt na nejvyšší horu Cradle Mountain (1545m). Cesta byla docela obtížná (to nebylo jako procházka a Sněžku)), chvílemi se ztrácela a byly tu jen řetězy v kopci...pod horou se cesta úplně ztratila, protože hora nevypadá jako u nás, celistvá skála, ale prostě je hora kamení navršeného na sobě a leze se! Ale pár metrů před vrcholem jsme to vzdali, už to bylo příliš vysoko a příliš strmé. A taky trochu mrholilo. Cesta byla spíše pro horolezce než pro obyčejné turisty. Ale bylo to nádherné. I ta cesta dolů! A pak jsme tak různě oklikou šli zpátky, přes vrcholky kopců, pořád se před námi otvíraly nové a nové scenérie, jezera mezi kopci, nádherná příroda….

Každý večer jsme si sedli ke krbu,který jsme měli v pokoji a dali si lahvinku tasmánského červeného! A cestou do hlavní budovy jsme vždy pozorovali zvířátka, wallaby (malý klokan) a spoustu pademelonů (viz obrázek), a taky jsme měli štěstí na tasmánského čerta, který je normálně plachý, ale když jsme se zastavili šel si očuchávat Jiřího kecky!

Tenhle pobyt jsme si náramně užili, druhá túra byla sice náročná, ale stála zato.

.

18.12 – vyjíždíme směr severovýchod s cílem ve městě Launceston. Ubytování opět klasické, ze starých stájí zbudovaný hotýlek ( www.cityparkgrand.com.au)

 Prošli jsme město, které má docela dost historických, původních domů.

.

19.12.-ráno jsme si ještě zašli do místního parku, který byl neskutečně kouzelný. Jako v pohádce…řeka proudící mezi strmými skalami končící v jezírku, nad kterým se klene visutý most. Kolem všude plno pávů, mezi kterými se “pasou” klokani! Pastva pro oči.

Pak jsme se vydali do malého městečka Swansea a cestou prostě jen pozorovali přírodu. Bohužel jsme viděli snad každý km přejeté zvíře. Ubytováni jsme byli v malém hotýlku (www.meredith-house.com.au), který byl kdysi vězením…teď ho vedou dva pánové s výborným vkusem a vztahem k České republice…první otázka byla: vezete Budvar?

Večer v restauraci jsme objevila víno “Pepik Pinot Noir”…vinařství vlastní Josef Chromý! Krásná značka vína.

.

20.12. jsme pokračovali na jih do města Port Arthur. Tedy my jsme mysleli, že je to město, ale je to vlastně jen historické místo v zálivu, které dříve sloužilo jako trestanecká kolonie…vypadá to tu jako město duchů.

No a večer jsme dorazili zpátky do Hobartu (Villa Lenna), opět si na ulici dali pivečko a pak výbornou italskou večeři. Ráno odlétáme přes Melbourne do Sydney!

 .................

14.12- we arrived in Tasmania (Hobart) and at the same date went to visit small wildlife park, where we saw many animal, as kangaroos, koalas, wombats, emus, possums. Accommodation was very nice, old colonial Villa Lenna.

15.12. -we started our sightseeing tour around Tasmania driving to the West to small town of Strahan. The road was not so pleasant, very winding. One city on our road was very different, let say ugly, small town called Queenstown, still mining centre.

In Strahan we stayed in a beautiful family villa „Franklin Manor“.

16.-18.12- the best part we visited – Cradle Mountains. We stayed in a very nice hotel with small cottages with fireplace and amazing nature. We took two hikes, one with guide in a small group, watching scenery and animals and second one longer by ourselves and hard. We climbed Cradle Mt. (1545m) that was not so easy; the trail was almost for professionals, no track or lane up, just many stones. It was really challenging! And coming down too. We did long hike with so many excellent sights over several lakes and hills.

In our Lodge we watched many Pademelons (see photo), Wallabies and also some Tasmanian Devils.

19.12 – we drove via nice landscape to the East and stayed in Launceston, nice historical city, with a magnificent city park. High rocks with suspension bridge surrounded river and there was many peacocks.

20.12.-we finished our journey in Hobart again driving there via Port Arthur, which is historical site, originally prison camp. Very impressive.

And 21.12. we fly via Melbourne to Sydney.

 

Náhledy fotografií ze složky 13. Tasmanie /Tasmania

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář