Jdi na obsah Jdi na menu
 


10.) 11. - 18. 1. 14

Antarktida

Zamířili jsme do Patagonie a pár krásných dní strávili v městě "na konci světa", v Ushuai. Projeli jsme se "vláčkem na konec světa" a moc prima si to tu užili.

A máme za sebou návštěvu posledního kontinentu, který nám chyběl na seznamu!

 Antarktida – nejjižnější, nejsušší, nejstudenější, největrnější, nejledovatější kontinent s průměrnou výškou přes 2.000m! Na tenhle kontinent se dá cestovat jen 8 měsíců v roce.
 
Plavbu jsme začali trochu netradičně – v den nalodění, 14. 1. 14, nám bylo oznámeno, že nemůžeme vyplout, neboť nám chybí kotva! Dalo by se říci, no dobře, na vyplutí ji nepotřebujeme. Ale ouha, bez ní se nedá jet a už vůbec ne u Antarktidy zakotvit – ačkoliv jednu kotvu máme. V takovýchto podmínkách musí mít loď kotvy dvě! Loď kotvu ztratila cestou z Antarktidy do Ushuai, rychle sice objednali novou, která se sem dopravuje z BA! Měla tu být v den nalodění. Ale není!
 
Takže spíme na lodi a čekáme na kotvu. Ráno nám bylo řečeno, že tu kotva bude kolem 15h. zase nic. Další termín byl 17.30. A povedlo se! Kotvu namontovali během hodinky a my jsme tak kolem 20h mohli odrazit od argentinských břehů (15.1.14). Na plavbu jsme docela dobře připraveni, nejen oblečením (dokoupili jsme, co bylo třeba), ale i prášky proti mořské nemoci.
 
Loď jde docela prostorná, kabiny jsou ve 2.-4.patře, jídelna na 3. a „společenská místnost s barem na 5.p. Kajuta je přijatelná, postele oddělené. Koupelna taky není malá, ale prostor určený ke sprchování je směšný, nedá se tam ani otočit, závěs se lepí na tělo!
 
Nejdříve jsme pluli po Beagle channel, voda byla docela klidná, ostatně nejsme na otevřeném moři. Kolem 23h jsme zastavili u chilského přístavu Port Williams, kde se ještě vyřizovaly nějaké celní papíry. I v tuhle hodinu bylo pořád světlo!
 
Na noc už jsme vypluli na otevřené moře a zamířili jsme na jih, směr Antarktida! Docela dost to s námi houpalo, ale dalo se to přežít. Horší už to bylo ráno (16.1.). Celý den jsem nevylezla z postele, jen tak jsem přežila! Jiří to nějak zvládl a navštěvoval přednášky! To je docela prima, dovídáme se spoustu věcí o tomhle zvláštním kontinentu.
 
17. 1. ještě stále plujeme na otevřeném moři, překročili jsme hranici Antarktidy, 60 stupeň jižní šířky! To bylo radosti na palubě! Máme neuvěřitelné štěstí na počasí, voda je klidná, nefouká téměř žádný vítr, je kolem 7st.C. Taky jsme poprvé viděli velryby a ve vodě skákající tučňáky.
Kvůli pozdějšímu odjezdu nestíháme absolvovat naplánované exkurze, ale aby se zvládla alespoň jedna, je ráno budíček v 3.30 a ve 4 se vyráží na zodiaících směr pevnina, pozorovat tučňáky a tuleně.
 
Odpoledne jsme se vylodili všichni, to už jsme přistáli v zátoce u několika polárních stanic (ruská, chilská, argentinská, německá..). Přivítali nás tučňáci. Tady jsme se chvilku motali a pak jsme se všichni vydali k letišti, resp. k přistávací dráze, která vzdálená byla asi 2km.
 
Přistáli jsme v chilském městě Punta Arenas a lenošíme. Občas máme pocit, že jsme stále na lodi.
Pocit, že jsme na Antarktidě je úžasný! Dostali jsme se na 62° 24′ j. š

=========

We have spent couple of days in the city "in the end of the world", in Ushuaia and took nice trip with "trein to the end of world".
Visit of last missing continent is behind us! The list has been completed! Antarctica – southmost, the driest, the coldest, the windiest continent with average altitude of over 2000m!
We started our trip untraditionally. After embankment we were told we cannot sail because we do not have anchor! They lost it during the navigation from Antarctica to ushuaia! And the new one is on the way from BA to Ushuaia and nobody know when it will be here (we are in Argentina!, that is normal). We have to wait another day and we could put out to sea on 15.1. in the eventing instead of 14.1. So we did not have chance to také some excursion during our navigations, just only one on the day of disembarking, very early in the morning and watched some penguins, and seals.
But through that we spent nice time in such a special area and we reached 62° 24′ southern latitude (the "border" of Antarctica is 60° 00′). From Antarctica we flew to Chilean city of Punta Arenas.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 10.) Antarktida 11. - 18. 1. 14

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář