Jdi na obsah Jdi na menu
 


11.) 18. 1. - 2. 2. 14

Argentina/Chile - Patagonie

 Po Antarktidě pokračujeme v našem putování po Patagonii a užíváme si „zimní“ přírody. Tady je sice léto v plném proudu, ale nějak to nepociťujeme. Všude neskutečně silně fouká vítr a je dost chladno.

 Z Punta Arenas jsme se busem přemístili severně do Puerto Natales. A tady jsme podnikli 2 exkurze do národního parku. Navštívili jsme pravěkou jeskyni, kde se tak před 10.000 lety vyskytovalo velmi podivné zvíře zvané Mylodon – předchůdce dnešního lenochoda a poté jsme projeli a částečně prochodili národní park s horskou dominantou Torres Del Paine, což je úžasně členitá hora. Ale neměli jsme moc štěstí na počasí.

 

 

 

 

 

 

 

 

From Antarctica we flew to Chilean city of Punta Arenas and then took bus to Puerto Natales. Here is very beautiful Ntl. Park with lakes and mountains, especially one is well known – Torres Del Paine. The weather was not so perfect, very strong wind. We made some excursions and found out, that in that area some 10.000 years ago lived special animal called Mylodon – extinct genus of giant ground sloth! See photo.Then we continued by bus over the border back to Argentina – El Calafate that offers excursions to the glaciers. They are so beautiful here! We also took that opportunity, put on crampons and climbed the glacier of Perito Moreno! Amazing! That glacier is large like Buenos Aires! At the end of walking the guides surprised us; still on the glacier we got glass of whisky to warm us! We were also watching falling iced walls into the lake.Another destination we have visited (again by bus) was the small village Chalten, touristic place hidden in the mountains, there is no telephone network, internet worked sometimes. But very beautiful place as to the tracks! Unfortunately some virus came on me, so I spent 3 days in the bed, but Jiri made every day about 25km! Here is famous rock formation called Fitz Roy.

So we enjoyed our winter trip to Antarctica and Chilean/Argentinean Patagonia, weather was OK, not so cold, but wind is terrible in these areas.

We have completed 3. part of our Sabbatical. Now is time to relax, we will spend just 4 days in BA and then we are going to Uruguay.

 

 

 
 
 
 
 

Zakončili jsme 3. Část našeho Sabbaticalu. Teď si 4 dny odpočineme v BA a v neděli, 2. 2., zamíříme na „letní odpočinkovou dovolenou“ do Uruguaye!

 

======

 

Tahle část našeho zimního výletu se vážně povedla. Jezera, hory neskutečných tvarů, ledovce, nádherná příroda. Viděli jsme guanaca (druh lamy), nandu (druh pštrosa), kondory. Docela jsme si užili i papání a pochutnali další vínka. A museli jsme zdolávat litrové lahve piva, jiné se tu nevedou J.

Další přesun busem končil v uměle vytvořené turistické vesničce Chalten, kde není žádný tlf signál, internet přes satelit fungoval jen částečně, občas vypadla elektřina – ale jinak je to ráj, vede odtud několik krásných tracků do hor, k jezerům a k ledovcům. Jura pak podnikl pár tracků do hor, zatímco já ležela v posteli s nějakou virózou.  Šla jsem s ním pouze na jeden krátký 5km výlet za pěkného počasí, ale Jura udělal celkem 3 výlety a 75km za slunce, deště, sněžení a šíleného větru.

Odtud jsme putovali zase do Argentiny, do městečka El Calafate a opět busem. Tohle městečko se nazývá „hlavním městem ledovců“. Je jich tu vážně dost a ke všem se dá dostat. My jsme zajeli k nádhernému ledovci Perito Moreno a dokonce jsme se po něm i prošli. Byla to neskutečná nádhera, šíleně ohromná masa ledu, jejíž povrch vypadal jak „stověžatá Praha“. Tentokrát jsme měli štěstí na počasí – bezvětří, sluníčko, na ledovci teplo, že jsme si začali odkládat vršky. 2 hodiny jsme tak různě v mačkách křižovali ledovou plochu a nemohli se vynadívat. Nejlepší byl konec cesty, ještě než jsme slezli, zavedli nás průvodci ke dvěma stolům, kde byly připraveny skleničky a whisky! To bylo prima zakončení!

 

Náhledy fotografií ze složky 11.) Arg/Chile 18. 1. - 2. 2. 14

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář