Jdi na obsah Jdi na menu
 


3.) 9. - 17.10. 2013

Colombia - Bogotá, Cartagena, Islas del Rosario

Kolumbie je pro nás velkým překvapením (49mil.obyv., 1,1mil.km2)! Už na letišti jsme byli ohromeni jeho moderností, čistotou a přívětivostí imigračních úředníků. Bogota je velké moderní město (8mil.obyv.), plné universit (54!) a mladých lidí. A navíc čisté. Po ulicích jsme se pohybovali beze strachu. Je to velký skok přiletět ze socialistické Venezuely. Město je položeno ve výšce 2.600m. Zvládli jsme celodenní city tour a lanovkou jsme se dostali na jeden vrchol (s kostelem) do výšky 3.200m! Kupodivu jsme žádné problémy s dechem nepozorovali. Báječně jsme se tu stravovali. Tak jako všechna velkoměsta mají problém s dopravou, tak to vyřešili střídavým provozem podle SPZ (benzin tu stojí 8Kč, ve Venezuele 2Kč).

Pak jsme přeletěli na severní pobřeží ke Karibiku, do historického města Cartagena. Opět příjemné místo ležící na několika ostrovech různě propojených. Náš hotel byl umístěn na dlouhém výběžku plného hotelů, restaurací, vypadalo to jako v Miami! Zajímavá souhra moderního světa a starého, historického jádra, barevného a dobře udržovaného a s ohromnou protipirátskou pevností trčící nad městem.
Náš pobyt v Kolumbii končíme na ostrově v Karibiku, asi 40km od pobřeží, Islas del Rosario. Užíváme si klidu, pohody, romantiky a teplíčka! Chatku máme pokrytou palmovým listím, ale jinak je tu LCD tv, lednice, klimatizace, internet, trezor…prostě všechno. A výborná kuchyně, jsme plní krevet, humrů a ryb na všechny způsoby J.
Moc se nám tu líbí, lidé jsou milí, přátelští, jen jako všichni (zatím) trochu nepořádní. Ne že by odhazovali odpadky (jako ve Venezuele), ale nic po sobě neuklidí, např. na pláži u lehátek apod. To je prostě na personálu. Žádný černý trh tu neexistuje, ale bankovky mají hodnotu v desetitisících. 1USD=1.900 col.pesos. Je to prosperující země, desítky let pravicově orientovaná, která mám ale jeden velký problém – gerilly a obchod s drogami. Ani jedno jsme ale nepozorovali. Společně s Mexikem, Panamou a Chile tvoří tzv. pacifickou alianci svobodných a demokratických zemí a protipólem je aliance protikapitalisticky orientovaná – Kuby, Venezuely, Bolívie a kupodivu i Ekvádoru, jehož měnou je USD!
.........................................
Colombia was a big surprise for us – it started at the airport, nice clean place with smiling immigration officersJ. Bogotá is large, modern and clean city, full of universities (54!) and young people. We were walking on the streets without any fear (in contrast to Venezuela). The city is situated in altitude of 2.600m and we visited one peak with a church in altitude of 3.200m! We visited wonderful restaurants! The City has problem with traffic, so they solved it by rotative car line traffic depends on license plate.
Then we have moved to the north coast and stay in historic city of Cartagena. It is place formed by many islands variously connected. Our hotel was situated on very narrow „peninsula“ with many hotels, restaurantes….it looks like a Miami! Cartagena has many new boroughs, very modern (glass), but also has a nice historic center, very colored, maintained and a big fortress against pirates!
The last stop in Colombia is Islas Del Rosario, island 40km away from Cartagena in Caribe Sea, very quiet, romantic place with white small beaches and perfect weather! Our „beachside cabin“ has rooftop made from palm leaves, but inside is everything – LCD television, air condition, fridge….  
Colombia has no black market, but count in their currency is funny – the notes are in „thousands“ 1USD=1.900 pesos.
 
 

Náhledy fotografií ze složky 3.) Colombia 9. - 17. 10. 13

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář