Jdi na obsah Jdi na menu
 


6.) 9. - 24.11. 2013

Argentina - BA, region Salta

A už jsme zase na cestách! V BA jsme si trochu odpočinuli, nabrali nové síly, zašli za kulturou – nejprve na balet Popelka a pak na Tango Show. A zase se vydali  na cestu. Přeletěli jsme na SZ do města Salta, vypůjčili si auto a trochu si zajezdili po ne úplně dobrých argentinských silnicích.

Salta je nádherně položené město, obklopené horami, ale jako většina měst nevypadá vůbec hezky. Jen to hlavní náměstí, taky jako všude. Ale tady jsme se nezdrželi, půjčili jsme si auto a v út 19.11. vyrazili na okružní cestu. Ač jsme měli objednaný a zaplacený automat, v AVISu ho prostě neměli, tak nás zavedli ke konkurenci a vše se vyřešilo. Jen budeme chtít po naší agentuře v BA peníze zpět.
 
Vydali jsme se na sever do vesničky Purmamarca (cca 200km) shlédnout údajně nejlepší údolí s horskými formacemi, hýřící barvami. Sice to tu bylo hezké, ale zas tak úžasné to nebylo – a to v porovnání s tím, co jsme viděli později. Mají tu jednu raritu, sedmibarevný kopec.
 
Ve středu jsme jeli na jih, minuli Saltu a neskutečně nádherných údolím dorazili do městečka Cafayate. Tahle cesta byla označena jako „ruta de vino“, ovšem kromě malinkého kousku půdy s vinnými keříky, jsme neviděli ani ťuk. Zato jsme se pokochali nádhernou přírodou, kde barevné skály tvoří neskutečné formace, takový malý Grand Caňon. Ve městě se nám pak podařilo ve dvou malých vinařstvích ochutnat místní vínko, dominuje tu bílý Torrontés a červený Malbec.
 
Další den jsme se vydali na dobrodružnou, asi 200 km dlouhou, cestu. Prý je to tak na 4-5 hodin. Nádherné údolí, ovšem cesta příšerná, auto pořád klepalo, až doklepalo úplně a my zjistili, že máme úplně roztrhanou zadní pneumatiku. V totální pustině, v poledne pod horkým sluníčkem, v místě, kde za hodinu projedou tak 2 auta! Pneu jsme nemohli sundat. Ale měli jsme štěstí, zastavilo auto, ovšem také marná snaha sundat kolo. Ale řidič dojel do 20km vzdálené vesnice a poslal nám mechaniky! Super, kolo vyměnili, jen náhradní pneu neměli, to jsme pořídili až v další zastávce, městečku Cachi.
 
Tam jsme jen přespali a pak se vydali zpět do Salty, opět nádhernou hornatou přírodou. Překročili jsme vrchol 3.348m. Vlastně pořád jezdíme nahoru a dolů. S radostí jsme odevzdali auto, něco uhradili za kolo a v sobotu jsme se vydali na výlet místní atrakcí. „Vlak do nebes“ – jezdí jen v sobotu, překonává vzdálenost cca 450m za 8h, ale pořád je na co se koukat. Cíl je vysoký viadukt (který fungoval jako spojnice do Chile) ve výšce 4.200m! Tohle byl parádní zážitek. Zpátky jsme jeli autobusem, cesta trvala o 2 h méně.
 
A v neděli 24. 11. jsme sedli na patrový autobus a zamířili přes Andy do Chile, do města San Pedro de Atacama. Cesta byla docela úmorná, trvala skoro 12h, ale pořád bylo na co se dívat. Nekončící stoupání a bezpočet zatáček! Překonali jsme výšku 4,900 m! To je zatím náš rekord.
 
Cestování po Argentině bylo náročné, ale úžasné. Všechny hotely v nehezkých a chudých vesnicích byly naprosto neskutečné, moderní, dobře vybavené, lidé příjemní!
 
Takž příště o Chile a Velikonočních ostrovech!
................
 
And here we are again on the move! In BA we have a little rest, and took new powers and went on a new journey. We flew to the NW in the city of Salta, borrowed a car and have a little spare for the not so good Argentine roads.

Salta is beautifully situated city, surrounding by the mountains, but as most cities does not look nice. Only the main square, as everywhere. But we did not stay here, we rented a car and Tue 19.11. went on a cruise.

We went north to the village of Purmamarca (about 200km) to see supposedly the best valley with mountain formations with many colors. Although it’s been nice, but not so amazing if we compare it with sites we saw later. They have got there a rarity, seven colors hill.

On Wednesday we drove south, past the flips and incredibly beautiful valley arrived in the town of Cafayate. This route was designated as " ruta de vino ", but apart from a tiny plot of land with wine bushes, we saw no knock. But we have to experience beautiful nature, where colorful rock formations form a surreal, a little Grand Canyon. In the city, we then managed in two small wineries to taste the local glass of wine, dominated by the white Torrontés and Malbec red.

The next day we went on an adventure, about 200 km long way. Apparently it is so for 4-5 hours. The beautiful valley, but a terrible way, the car still tapped and then stopped and we found that we have completely torn rear tire. In total wasteland, at noon under the hot sun, in the place where an hour will pass just 2 cars! We could not take off the tire. But we were lucky, suddenly stopped by the car, but also futile attempt to remove the wheel. But the driver drove up to 20km distant villages and sent us some mechanics! Super! They changed the wheel, just they did not have spare tire, so we made it to the next stop, the town of Cachi.

There we only stayed overnight and then went back to Salta, again via a beautiful mountainous landscape. We have passed the peak of 3348 meters. We gave back the car and on Saturday we went on a trip - local attractions. "Train to Heaven " - runs only on Saturday, overcomes distance of approximately 450m for 8h, but it's still something to watch. The target is high viaduct (which functioned as a link to Chile) at altitude of 4200 meters! This was a great experience. We went back by bus, the journey took about 2 hours less.

And on Sunday 24th we sat on the double-decker and headed over the Andes to Chile, to the town of San Pedro de Atacama. We have overcome the altitude of 4,900 m! It is our record.

Travelling in Argentina was challenging, but amazing. All hotels in ugly and poor villages were incredible, modern, well equipped, nice people!

So the next time the Chile and Easter Island!
 
 

Náhledy fotografií ze složky 6.) Argentina - Salta 9. - 24. 11. 13

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář